02.05.2011 20:47

Jak probíhá jednodenní kurs windsurfingu?

Pořádáme dva kurzy: půldenní vhodný pro začátečníky a celodenní vhodný pro mírně až středně pokročilé.

Půldenní kurz (4 hodiny výuky): většinou jezdíme na Štěpánský rybník (50. km D5, exit Mýto). V ceně kurzu (1.500,- Kč) je zapůjčení ws vybavení vč. shorty neopénu a záchranné vesty. Důležitým předpokladem je pěkné počasí a především slabší vítr (optimálně 2-3 m/s, max. 5 m/s). Štěpánský rybník je absolutně bezpečný, pokud je surfař odfouknut po větru, může se jednoduše vrátit pěšky vodou podél břehu. Dno je písčitojílovité, bez větších kamenů. Kromě toho je windsurfing (na rozdíl od kiteboardingu) opravdu bezpečným sportem vhodným i pro děti (od cca 6-7 let).

Srovnáme-li windsurfing se snowboardem (v zimě děláme školu snowboardingu), dospějeme k tomuto rozdílu: první den se nadřete více na snowboardu. V příznivých podmínkách zvládne 99% lidí základy windsurfingu za 4 hodiny. Někteří třeba nedokážou jet proti větru, protože to vyžaduje více zkušeností a citu pro vítr, než můžete získat za 4 hodiny, ale najdou se i tací, kterým to jde bez problémů. Pak se to ovšem otočí - další pokrok je rychlejší na snowboardu, u windsurfingu to jde pomaleji - především dostat se do fáze skluzu trvá podstatně déle, v českých podmínkách třeba i několik sezón.

Při výuce se na suchu zdržujeme minimálně. Ukážeme si pouze, jak se prkno a plachta připravují k jízdě, řekneme si základní názvosloví, naučíme se číst vítr a hurá na vodu. Na moderních širokých prknech se do vody padá minimálně (na rozdíl od nedávné minulosti, kdy se jezdilo na dlouhých, úzkých a vratkých prknech) a žáci se tak mohou zcela soustředit na práci s plachtou. Rekordmanem v nejnižším počtu pádů byl začátečník, který během loňského kurzu spadl snad jenom jednou! Používáme také lehká školní oplachtění, jež při zvedání z vody nedělají problém ani křehkým děvám. Navíc, windsurfing je technický sport, ne silový!

Co budete na první den potřebovat? Jen plavky a boty do vody (třeba staré tenisky), ale na Štěpánu to jde většinou i bez bot. Krátký neoprén a vestu vám půjčíme.

Na celodenní kurs (8 hod. výuky, cena kurzu 2.300 nebo 2.500,- Kč) většinou jezdíme na Štěpánský rybník nebo na Nechranice. Nechranice jsou vhodnější pro surfaře, kteří již zvládají vodní start, ale není to podmínkou. Na Štěpánu se dobře učí jak vodní start, tak i nástup do skluzu  - většinou tu jsou jen malé vlnky, v nichž je to snazší. Na Nechranicích se prkno ve skluzu může pořádně rozletět, jezdec si může opravdu vychutnat dlouhé "šláky", soustředit se na optimální postoj a maximální rychlost. Na nechranických větrných vlnách lze trénovat i skoky.

Samozřejmě, že v partě se to vždy lépe táhne. Maximálně jezdíme ve trojčlenné skupině (+ instruktor na svém prkně). Pro 2 osoby je cena kurzu zlevněna o 10%, pro 3 osoby o 20%.

—————

Zpět


Kontakt

Jenda Šilhavý

Obchodní 1318
252 19 Rudná

(u vody nás nejčastěji
potkáte na Nechranicích, na Mácháči nebo Štěpánském rybníku)

#jendovaskola


+420 603 922 444