18.04.2013 22:11

Jak se poprvé trimuje plachta Ezzy Lion?

Ezzy Lion je freeridová 2-camberovka. Tzn. že pod a nad ráhnem má po jednom camberu. Camber je plastová vidlice, která v komínku plachty nasedá na stěžeň a zlepšuje tvar - čili aerodynamiku - plachty. Ezzy věnuje prvnímu trimování Lionu důkladný návodtrimovací video. My jsme měli možnost vyzkoušet si trimování téhle plachty na vlastní kůži.

Jaký je tedy správný postup? Nejprve je nutné určit, jaké cambery budou v plachtě použity. Ezzy dodává sadu několika camberů s různými průměry podle tloušťky (obvodu) vašeho stěžně.

Nejprve podle údajů výrobce vybereme správný stěžeň, nástavec a ráhno.

Pro výběr správných camberů David Ezzy připravil sadu pomůcek - měřítko pro změření obvodu stěžně a sedla camberů o různé délce.

Camber se správným sedlem máme tady:

Nejprve je nutno vybrat správné cambery a jejich sedla a ty pak upevnit v komínku plachty. Zjištění průměru stěžně provedeme tak, že spodek stěžně (bázi) položíme vedle plachty na zem a do spodku stěžně zasuneme nástavec nastavený na požadované prodloužení a spodek nástavce umístíme tak, aby cca korespondoval se spodním úvazkem, jako kdyby byla plachta natrimována naostro. Tak odhadneme, ve kterých místech budou cambery nasedat na stěžeň a v těchto dvou místech si změříme obvod stěžně.

Po výběru správných camberů a jejich sedel (smyslem této operace je zajistit v komínku optimální vůli camberů vůči přední stěně komínku) je můžeme umístit do komínku plachty a začít plachtu trimovat. Stěžeň zasuneme do komínku nad cambery.

Plachtu jen volně upneme do spodního úvazku a naopak do ráhna vytáhneme na maximum doporučené výrobcem. Cambery pak opatrně nacvakneme na stěžeň.

Dotáhneme plachtu ve spodním úvazku podle síly větru tak, aby se nám zadní lem plachty uvolnil (twistoval) k jedné ze tří barevných značek na zadním lemu plachty.

Detail dotažení spodního úvazku vidíme zde.

Včetně vtipné kapsičky na suchý zip na přebytečnou délku trimovacího lanka.


Po dopnutí plachty ve spodním úvazku ji vytáhneme do ráhna tak, aby nastavení délky ráhna korespondovalo s nastavením podle značky (barvy) twistu. K tomu nám slouží barevné "camfrňousky" u oka zadního úvazku. Podle nich nastavíme délku ráhna.

A dotáhneme na maximum. Pak ještě zkontrolujeme napnutí spír - Ezzy je jediný výrobce, který plachtu po ušití natrimuje a nastaví správné napnutí spír, takže většinou opravdu stačí jen kontrola.

Plachta má perfektní profil.

No, není nádherná..?

O den později...

ACTION PHOTOS BY DAN

—————

Zpět


Kontakt

Jenda Šilhavý

Obchodní 1318
252 19 Rudná

(u vody nás nejčastěji
potkáte na Nechranicích, na Mácháči nebo Štěpánském rybníku)

#jendovaskola


+420 603 922 444