18.11.2017 13:41

Neopren teplejší, lehčí, rychleji schnoucí a s delší životností? Ano, geoprene!

Surfaři, windsurfaři, kiteři a další vodní sportovci znají a používají neopren. Neopren je obchodní označení syntetické chlorbutadienové pryže (chloroprenu), výchozí surovinou pro její výrobu je ropa. Termoizolační vlastnosti neoprenu jsou dány převážně jeho pěnovou strukturou a plynem obsaženým v bublinkách materiálu.

Před několika lety začaly některé firmy experimentovat s jiným druhem neoprenu, který vynalezl japonský výrobce Yamamoto a pro který výchozí surovinou není ropa ale vápenec. Proto ho americká firma Matuse pojmenovala geoprene.

Geoprene má na rozdíl od neoprenu tyto výhody:

  1. Je z 98% vodonepropustný, zatímco neopren pouze z 65%.
  2. Absorbuje mnohem méně vody. To můžete pozorovat, když vylezete z vody na břeh. Geoprene je mnohem lehčí a rychleji uschne.
  3. Geoprene má všechny vnitřní bublinky perfektně uzavřené a vyplněné dusíkem, což je plyn s lepšími izolačními vlastnostmi než vzduch případně směs plynů vzniklá při vulkanizaci.
  4. Praktickým výsledkem výše uvedených vlastností je materiál, který je méně propustný a nasákavý, lehčí, pružnější a odolnější, protože díky vysoké pružnosti se na něm nedělají viditelné přehyby nebo vrásky.
  5. Nezanedbatelným bonusem je výchozí surovina pro výrobu geoprenu, jejíž těžba a zpracování méně zatěžuje životní prostředí.

Firma Matuse nyní uvádí na český trh několik modelových řad obleků z geoflexu, což je velmi pružný geoprene. Pro dámy je to řada D´Arc Full (dlouhý rukáv a nohavice) v tloušťkách 3/2 mm a 4/3 mm a pro pány řada Dante Full (dlouhý rukáv a nohavice) v tloušťkách 3/2 mm, 4/3 mm a 4/3 mm Hooded (s kapucou) a pánský 2 mm top s dlouhým rukávem Nemean.

Výrobce se navíc soustřeďuje nejen na použitý materiál, ale také na:

  • Vyvážený střih, který bere v potaz přirozenou symetrii a tvar lidského těla.
  • Omezení odporu obleku pro snížení únavy a zvýšení výdrže při sportu.
  • Anatomické řešení míst kolem kolen, loktů, ramen a krku.
  • Zajištění maximální dechové kapacity se současnou optimalizací pro udržení tělesného tepla.

Přestože je geoprene dražší než neopren, nevychází prodejní cena na českém trhu špatně. Geoprenové obleky se cenově pohybují v pásmu pro nejkvalitnější modelové řady neoprenů renomovaných výrobců.

Orientační ceny neoprenů Matuse z geoflexu v ČR:

D´ARC 3/2: 7900 Kč

D´ARC 4/3: 8200 Kč

DANTE 3/2: 7900 Kč

DANTE 4/3: 8200 Kč

DANTE 4/3 Hooded: 8800 Kč

NEMEAN TOP: 3500 Kč

 

Technické vychytávky na geoflexové řadě obleků od Matuse:

1) oboustranně nylonem kašírovaný materiál

2) Oblečení a svlečení obleku přes krk. Po vstupu do obleku se přes hlavu přetáhne chlopeň s otvorem na krk, která se zapne pomocí suchých zipů (na obrázku v místech úchopu). Přetažená chlopeň se pak dodatečně zajistí pomocí zipu na vodorovné liště na prsou.

3) švy zevnitř podlepené SCS „saténovou“ páskou, která je velmi trvanlivá, pružná a zároveň

příjemná na dotek.

Dovoz a distribuce pro Evropu: Hiko s.r.o. (https://www.hiko.cz/), obleky z geoflexu jsou již skladem v ČR. Brzy také v eshopu ezzy.info! Pro více informací volejte 603 922 444, počátkem listopadu jsme pro vás na Berzdorfersee otestovali oblek Dante 4/3, takže se s vámi můžeme podělit o osobní zkušenost!

—————

Zpět


Kontakt

Jenda Šilhavý

Obchodní 1318
252 19 Rudná

(u vody nás nejčastěji
potkáte na Nechranicích, na Mácháči nebo Štěpánském rybníku)

#jendovaskola


+420 603 922 444