16.08.2017 15:42

Paddleboarding a windsurfing

Paddleboarding na SUPu (SUP = stand up paddleboard) je surfing na prkně s pádlem. Tenhle sport vznikl vlastně náhodou, když instruktoři klasického surfingu učili své klienty surfovat ve vlnách a potřebovali mít přehled o svých žácích a především o blížících se vlnách, takže na svých prknech stáli a k pohybu používali pádlo.

K nám dorazil s jistým zpožděním, ale pevně se zakořenil na všech vodních plochách. Jeho velkou výhodou jsou nafukovací plováky, které šetří místo ve vaší bagáži a snadno je lze přepravovat i letecky.

Paddleboardy mají řadu typů podle způsobu jejich nasazení: klasické do vln, na hladkou vodu (rekreační, závodní), do divoké vody, pro fitness (jógu) a také tzv. konvertibilní neboli WIND SUPy.

Paddleboardy určené pro windsurfing mají na palubě zabudované uchycení pro jezdce s kloubem. Jaké jsou jejich vlastnosti?

1) Téměř vždy mají dostatečný výtlak nad 200 l (často i přes 300 l).

2) Kromě ostruhy (nebo více ostruh) vzadu mají i přídavnou středovou ostruhu nahrazující ploutev (kačenu).

3) Jsou ideální pro výuku windsurfingu v režimu výtlačné plavby. Sice existují i pokročilé nafukovací boardy, které se dostanou do skluzu, ale nevýhodou je jejich nižší tuhost a celkově horší jízdní vlastnosti ve srovnání s pevnými prkny.

4) Mají obrovský rodinný FUN faktor: můžete na jich jezdit s pádlem (některé lze také vybavit sedátkem s opěrkou a použít kajakářské pádlo) na hladké vodě, chytat vlny u moře a pokud fouká přiměřený vítr, můžete na ně přidat windsurfingovou plachtu.

WINDSUP v nafukovací podobě se tedy nabízí jako ideální varianta víceúčelového rodinného prkna, na němž si užijí zábavu všichni členové rodiny a mohou se na něm naučit základům windsurfingu.

Obr. 1: WINDSUP od RRD

Obr. 2: Oplachtění od RRD vhodné pro WINDSUP:

Obr. 3: Na SUPu si užijete i tam, kde byste na surfu nejeli :-)

Pokud uvažujete o koupi paddleboardu, rádi vám poradíme na 603 922 444!

 

—————

Zpět


Kontakt

Jenda Šilhavý

Obchodní 1318
252 19 Rudná

(u vody nás nejčastěji
potkáte na Nechranicích, na Mácháči nebo Štěpánském rybníku)

#jendovaskola


+420 603 922 444