18.07.2017 12:46

Jak do skluzu a do poutek?

Otázka, kterou řeší středně pokročilí surfaři při svém vstupu do „level skluz“.

Zde je pár tipů podpořených video kurzem kouče Sama Rosse, kde je pěkně vysvětleno a ukázáno, na co se soustředit.


1) Rozjezd

Zde je dobře vidět snížení polohy těla, jezdec visí za ruce na ráhně a jde skoro do dřepu.
Prkno zatím nejede v plném skluzu, také je vidět více váhy na zadní noze = více pokrčená.
Snažte se mít nohy umístěné na palubě jako kluk a holka na videu a předávat maximum své váhy do plachty.

Soustřeďte se na naskočení prkna do skluzu a zatím nemyslete na zasunutí nohou do poutek. Snažte se ve skluzu ujet co nejdelší kus a udržet prkno na boční vítr. Pokud jste naskočili do skluzu na zadobok, snažte se změnit kurz na boční vítr. Na zadobok vám bez nohou v poutkách více hrozí katapult.

Pomáhá být v revíru, kde nejsou vlny nebo jen malé. Ve větších vlnách je naskočení do skluzu obtížnější, protože prkno ve vlnách nadskakuje a jezdec může snáze ztratit rovnováhu.

Video „ROZJEZD“ zde: https://www.youtube.com/watch?v=GhhJWvmHVQ8


2) Naskočení do skluzu. Čas od 2 min 10 sec.

V akci je zapojen také trapéz. Je vidět, jak – když je váha na zadní noze – můžete zvednout přední nohu a zasunout ji do předního poutka. Pak přidáte zadní nohu. Je nutno ji do poutka naslepo zasunout, nedívat se dolů na nohy nebo dozadu. Zvykněte si dělat to po paměti, to se rychle nacvičí.

Zasunout nohy do poutek můžete zpočátku zkoušet jen při optimálních podmínkách, když se budete cítit v pohodě a budete mít vše pod kontrolou.

V této fázi pokroku určitě „utrpíte“ i pár katapultů, kdy vás oplachtění vytáhne z poutek a vystřelí dopředu. Proto pozor na rozbití špičky prkna částí stěžně pod ráhnem. Prevencí katapultu je jet na boční vítr nebo mírně proti větru a zasunout nohy do poutek. Pokud se vám to povede, tak přes tělo zavěšené v trapézu a nohy zasunuté do poutek se vytvoří kompaktní celek, který propojí jezdce s oplachtěním a prknem a jezdec dostane skluz pod perfektní kontrolu.

Video „NASKOČENÍ DO SKLUZU A ZASUNUTÍ NOHOU DO POUTEK“ zde: https://www.youtube.com/watchv=5c89rtjCf_k&index=4&list=PLP7KGVZy0gFQZIm3nx-4nl5RHru074imd

Pokud budete mít s něčím potíže, klidně zavolejte 603 922 444 nebo napište na kuejchaj@volny.cz V optimálním případě se sejdeme u vody, když bude foukat a vše si ukážeme.

FOTO JIRKA, lokalita Štěpán

—————

Zpět


Kontakt

Jenda Šilhavý

Obchodní 1318
252 19 Rudná

(u vody nás nejčastěji
potkáte na Nechranicích, na Mácháči nebo Štěpánském rybníku)

#jendovaskola


+420 603 922 444