07.04.2016 14:41

Sezóna začíná! Jak přepravovat ws vercajk autem?

Možná banální téma pro znalce, ale pro začátečníky uvádíme pár cenných tipů, které pomohou zabránit poškození vybavení při přepravě autem na zahrádce.

Prkno přepravujte optimálně v boardbagu. Jedete-li autem do teplých krajin, uvolněte preventivně odvzdušňovací šroub. K upevnění použijte popruhy (optimálně surfařské) se samojistící kovovou přezkou, ráčna je zbytečná. Optimální je, když pod přezkou je polstrování, které po dotažení chrání povrch upevňovaného předmětu. Dbejte, ať popruhy nejsou překroucené a jsou pořádně dotažené. Překroucené nebo špatně dotažené popruhy ve vyšší rychlosti vibrují a popruh vibrující na povrchu boardbagu se může „provibrovat“ skrz až do prkna (v podstatě jde o kombinaci tepelného a mechanického poškození)!

Prkno přepravujte pokud možno suché, pokud to nejde, nezavírejte boardbag úplně, ale ponechte na konci boardbagu malý otvor, aby pára vznikající uvnitř boardbagu mohla vycházet ven. Pokud to neuděláte, může dojít k tzv. osmóze laku, kdy se pára dostane skrz horní vrstvu laku a pak zkondenzuje pod ním – na povrchu prkna se pak objeví jakési „beďary“. Výrobci na tuto závadu neposkytují záruku.

Otvor na konci boardbagu ale neponechávejte příliš velký, aby konce vaku za jízdy „neflatrovaly“. Při mlácení konců vaku ve větru může dojít k vyskočení jezdce zipu.

Plachty a ostatní vybavení (optimálně dole ráhna, na nich plachty a ev. další měkké věci jako trapézy, neopreny atd.) nacpané do sailbagu nebo tzv. quiverbagu můžete přepravovat také na střeše. Buď vedle prkna, ale při šíři současných prken spíše na něm. Nejlepší je připevnit prkno samostatně, na něj položit sailbag a ten připevnit také samostatně. Pokud surfařské popruhy utáhnete střední silou (ale pozor na vibrace), což u sailbagu postačuje, nemusíte se obávat poškození plachet. Při dotažení „na krev“ by mohlo k poškození plachet dojít.

Stěžně se nejlépe přepravují v samostatném mastbagu, 1-2 ks můžete dát na dno sail nebo quiverbagu. Pro mastbag je ideální umístění vedle prkna, připevníte a dotáhnete jej spolu s prknem.

Přejeme vám šťastnou cestu k vodě!

—————

Zpět


Kontakt

Jenda Šilhavý

Obchodní 1318
252 19 Rudná

(u vody nás nejčastěji
potkáte na Nechranicích, na Mácháči nebo Štěpánském rybníku)

#jendovaskola


+420 603 922 444