01.09.2011 09:05

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o windsurfingu (ale báli jste se zeptat)

Je mi 50+, nejsem na windsurfing moc starý?
V žádném případě. Běžně surfují lidé ve věku 70+ a někteří i ve věku 80+ (viz. např. český surfař Jarda Beneš, který začal s windsurfingem v 60).

Je mi 5, nejsem na windsurfing moc mladý?
Po pravdě řečeno v českých podmínkách asi ano. Pokud pojedeš s rodiči např. do Karibiku, kde jsou ideální podmínky (mělká laguna, teplá voda, stálý vítr), mohl jsi začít i o rok, dva dříve. V našich podmínkách je optimální vyčkat do cca 7-8 let a nezapomeň, že základní podmínkou je umět pořádně plavat!

A co my, holky, nevadí, že máme menší sílu než chlapi?
V žádném případě. Windsurfing je technický sport, ne silový. Ženy si vezmou adekvátně menší vybavení (především plachtu) a mohou na surfu metat různá salta a kozelce jako chlapi.

Jsem středně pokročilý, jezdím už s trapézem v silnějším větru, ale zaboha se nemůžu dostat do poutek. Ostatní kolem mě lítají ve skluzu zavěšení v trapézu, nohy v poutkách, ale já se do poutek prostě nedostanu. Kde je chyba?
Odpověď na tuhle otázku vyžaduje hlubší posouzení několika faktorů, které naskočení do skluzu a následné zasunutí nohou do poutek ovlivňují:
- jednak vybavení, na němž se snažíš do skluzu a následně do poutek dostat
- síly větru pro danou konfiguraci vybavení (zejména výtlaku prkna a velikosti plachty)
- techniky jízdy (především použití trapézu, který umožňuje odlehčit nohy) při naskočení prkna do skluzu
Nejčastěji bývá pes zakopaný v technice jízdy, ale vliv může mít i malá plachta pro danou sílu větru, příliš velké (výtlačné a tedy těžké) prkno atd. Pro individuální řešení tohoto problému doporučujeme obrátit se na nás s konkrétním dotazem a uvést, jaký máš vercajk, jak jsi těžký atd.

—————

Zpět


Kontakt

Jenda Šilhavý

Obchodní 1318
252 19 Rudná

(u vody nás nejčastěji
potkáte na Nechranicích, na Mácháči nebo Štěpánském rybníku)

#jendovaskola


+420 603 922 444